Archi-Pod
פודקאסט על אדריכלות אדריכלים ומה שבניהם

מה בין שימור אדריכלי, מדיניות תכנון ועשייה ציבורית רחבת היקף? בפרק הזה אני מארח את אורלי כהן מואס – אדריכלית ומתכננת ערים מהבולטות בארץ, יועצת בכירה למוסדות המדינה, מרצה ותכנונית שתרומתה ניכרת במרחב הציבורי ובקידום מדיניות שימור.
שוחחנו על הדרך האישית שלה – מהילדות והצבא, דרך לימודי האדריכלות ועד תפקידה כאדריכלית עיר ומהנדסת מועצה. דיברנו על מצב השימור בישראל, אתגרים רגולטוריים, והפער בין חזון למציאות בתכנון עירוני.
איך יוצרים שינוי אמיתי במדיניות תכנון? מה גורם לרשויות לקחת שימור ברצינות? ואיך נראית מערכת התכנון דרך עיניה של מי שפעלה בה מבפנים?
דיברנו גם על האקדמיה – הפער בין הדור הוותיק לצעיר, מקומן של נשים בענף, וההשפעות של המלחמה על דור הסטודנטים. פרק חובה לכל מי שנמצא בתווך שבין תכנון, עשייה ציבורית, והשפעה ארוכת טווח.

מה הקשר בין משפטים לאדריכלות, ואיך מערכת התכנון והבנייה
בישראל באמת עובדת מאחורי הקלעים?
בפרק אני מארח את עו"ד ענת בירן – מהמובילות בארץ בתחום דיני התכנון והבנייה, עם ניסיון של למעלה משלושה עשורים.
דיברנו על האתגרים של תהליכי התכנון, האם יש יותר מדי משפטיזציה בענף, ולמה כל כך קשה לקדם היתרים בישראל.
האם צריך בית משפט מיוחד לענייני תכנון? איך אפשר לאזן בין אינטרסים פרטיים וציבוריים? ומה הדבר הראשון שענת הייתה משנה בחוקי הבנייה?
פרק חובה לכל מי שנוגע בתחום – מאדריכלים ומהנדסים ועד יזמים ובכירים ברשויות.

הפעם התארח עו"ד גיא שוסט, מומחה בדיני מכרזים, המלווה הן רשויות מקומיות ותאגידים עירוניים בהליכים מכרזיים והן מתמודדים במכרז.
בשיחה נדון בשאלות מהותיות כמו:– איך באמת בוחרים אדריכל במכרז ציבורי?
– האם אפשר לכמת איכות אדריכלית?
– מה הסיכויים של משרדים צעירים להשתלב בפרויקטיםציבוריים?
– האם מערכת המכרזים מעודדת או דווקא מגבילהיצירתיות אדריכלית?
גיא חושף את המורכבות העמוקה של מערכתהמכרזים הציבורית – המתח המתמיד בין שוויון והגינות, שמירה על כספי ציבור, והרצוןבאיכות אדריכלית גבוהה. הוא מציע תובנות מעשיות למשרדים המעוניינים להשתלב בעבודהמול גופים ציבוריים ומעלה שאלות מהותיות על עתיד התכנון הציבורי בישראל.
פרק חובה לכל מי שעוסק או מתעניין בממשק שביןאדריכלות, משפט ומערכות ציבוריות!

בפרק הזה אירחנו את אדריכלית אסנת אלרון , בעלת תואר שני במדיניות ציבורית ותכנון ערים מהאוניברסיטה העברית . אסנת התחילה את דרכה במגזר הפרטי , אבל עם השנים עברה למגזר הציבורי , שם מילאה תפקידים משמעותיים כמו אדריכלית העיר גדרה ומהנדסת העיר אזור. עכשיו היא עומדת לפני אתגר חדש ומשמעותי – תפקידה כמהנדסת העיר חולון .
שוחחנו על כל מה שמעסיק את עולם התכנון העירוני: למה תהליך הוצאת היתר בנייה כל כך מורכב? איך אפשר ליצור איזון נכון בין החשיבה הרחבה לתכנון שמתאים לצרכים העירוניים הספציפיים? ואיך מפתחים שיח בריא ושקוף בין המגזר הפרטי למגזר הציבורי?
פרק שמזמין לחשוב מחדש על תהליכי תכנון, על שיתוף פעולה ושיח נכון בין המתכננים.

מה יהיה עם הערים שלנו?!
זה כנראה סוגיה שמאוד מטרידה את מיכל יוקלה, היא בעלת סטודיו מיא ופעולת בעיקר בהתחדשות עירונית ופיתוח המרחב העירוני.
נדבר על הקונפליקטים בין משבר הדיור למשבר התכנון, על האתגר במציאת עובדים איכותיים. ובעיקר על הדרך שעשתה איך בחרה באדריכלות עוד בתיכון ומצאה את עצמה בניו יורק מתכננת את פלאזה בהצעה שקיבלה מהמנטור המיתלוגי שלה רני זיס.
על האתגר בהיותה אישה במקצוע גברי, על מעמד האדריכל, על האקסלים, ועל הכלכליות שבמקצוע.

בפרק זה של "ארכיפוד", אירחנו שישה סטודנטים לאדריכלות ממוסדות מובילים בישראל לשיחה מעמיקה ומלאת תובנות. דיברנו על איך בוחרים מוסד לימודים, חוויות הלימודים המיוחדות, הקורסים האהובים,
והאתגרים המנטליים. השפעת ה-AI על הלימודים והמקצוע, ההתמודדות עם לילות לבנים, וגם – האם אפשר לשמור על איזון בין הלימודים האינטנסיביים לשגרה בריאה?
האם האקדמיה רלוונטית? האם היא מספקת לסטודנטים את הכלים הנדרשים בתחום?
מוזמנים להאזין ולגלות מה חושבים הסטודנטים על המקצוע, איך הם רואים את העתיד שלהם, ומה הטיפים שלהם למי שמתלבט אם להיכנס לתחום.
נציגים ומוסדות: דור העתיד של האדריכלות לין מועלם – נציגת הטכניון, חיפה (שנה רביעית) ליאת אברג'יל – נציגת בצלאל, ירושלים (שנה חמישית) שם פריד – נציג אוניברסיטת אריאל (שנה חמישית) ליה גרינברג – נציגת אוניברסיטת תל אביב (שנה חמישית) מאי זודה – נציגת אוניברסיטת חיפה (שנה רביעית) דור אדלשטיין – נציג סמי שמעון, באר שבע (שנה רביעית, המחזור הראשון)
פרק מיוחד שלא תרצו לפספס!

אהוד ונטלי הם זוג אדריכלים יוצא דופן שמשלבים בהרמוניה בין חיי משפחה תוססים לקריירה מקצועית מרשימה. השניים הכירו במהלך לימודיהם באריאל, ומאז הם לא רק בני זוג אלא גם שותפים במשרדם המשותף, "נדל רויזין אדריכלים".
המשרד שלהם מתמחה בתכנון מרחבים ציבוריים ופלייסמייקינג , התחדשות עירונית , בתים ועיצוב פנים ו-התמחות בפתרונות מיקרו-ליבינג. כל אחד מהם מביא גישה מקצועית ייחודית.
בפודקאסט הזה, הם חולקים סיפורים מהעשייה היומיומית שלהם – תהליכי עבודה, אתגרים, הצלחות ואפילו איך מצליחים לאזן בין משרד עמוס לחיי משפחה. צפויה שיחה קלילה, זורמת ומלאת השראה שמעניקה הצצה מיוחדת לעולם האדריכלות המודרנית.

הצצה מרתקת לעולמו המקצועי של יוסי בן אליעזר סמנכ"ל הנדסה באפריקה ישראל מגורים והתחדשות עירונית חושפת מסע מרתק מחברה משפחתית קבלנית ועד לתפקיד בכיר בחברת נדלן מובילה. בשיחה פתוחה וכנה משתף יוסי את תפיסת עולמו על סוגיות התכנון בחברה הישראלית תוך התמקדות מיוחדת בדקויות התכנון במגזר החרדי והצורך למצוא גשרים ומכנה משותף בתקופות סוערות.
הפרק מעמיק בהבדלים המהותיים בין החשיבה ההנדסית לאדריכלית בתכנון פרויקטים ומציג את המורכבות הייחודית בתחום ההתחדשות העירונית. בשיחה יוסי נתן דגש על החשיבות של שילוב בין חדשנות הנדסית לתכנון מושכל, תוך התייחסות למורכבות הכלכלית והצורך באיזון בין איכות הבנייה לכדאיות הפרויקט.

מה הופך דירה קטנה לבית גדול?
רוני אביצור היא הצלע הנשית במשרד האדריכלים "אקסטרה סמול" – סטודיו שהפך את הדיור הקומפקטי למומחיות יחודית!
יחד עם עופר רוסמן, היא מובילה מהפכה בתכנון חכם של חללים קטנים וקומפקטים.
בפרק המרתק הזה נדבר על: המסע המקצועי המרשים שלה ועופר הבידול הייחודי שלהם בתחום' הקשר המרתק בין עיצוב פנים, אדריכלות ואורבניות דור ה-Z והעובדים החדשים במשרד. ועוד הרבה תובנות מעולם התכנון והעיצוב!

כיום המשרד מונה למעלה מחמישים מתכננים ויש בו עוד 6 שותפים. ועוד עובדה מעניינית גיל מכהן כיו"ר CTBUH ISRAEL הפורם הישראלי לגורדי שחקים.
בפרק דיברנו על התחדשות עירונית, על האתגרים לייצר תכנון איכותי ולא שבלוני, איך זה לנהל משרד גדול שעדיין מנסה להיות משפחתי ואישי, על התגמול ועוד…

מפגש מרתק עם ד"ר עינת קליש רותם, דמות ייחודית המשלבת שלושה עולמות: אדריכלות, אקדמיה ומנהיגות ציבורית.
כראשת העיר הראשונה של חיפה, בעלת דוקטורט בתכנון ערים ואדריכלית בהכשרתה, קליש רותם מביאה פרספקטיבה עמוקה ורב-ממדית לשיח על עירוניות ומנהיגות.
על המסע המקצועי יוצא הדופן שהוביל אותה מעולם התכנון האקדמי אל מרכז הזירה הפוליטית. נצלול לסוגיות מורכבות בממשק שבין תכנון עירוני לפוליטיקה מקומית, נבחן את האתגרים בהנגשת שיח אדריכלי ותכנוני לציבור הרחב, ונשמע על חזונה לחיפה ועל התובנות שצברה בדרך.
להאזנה לפרק לחצו כאן>>



מתי נדפיס בניינים?
את השאלה הזו מנסה ערן כרמי והצוות שלו ב"שחף" לפתור בשנים האחרונות. ערן שמתמחה בשיווק ויבוא של אבנים ומשטחי שיש ברמה הגבוהה ביותר, החל בשנים האחרונות לקחת את החברה למקום אחר ולהתמחות בהדפסה בתלת מימד בבטון.
בפרק דיברנו על האתגרים, הבריוקרטיה, הפוטנציאל האדריכלי, הטכנולוגיה ומה צופן העתיד בתחום.

אדריכל מול מנהל פרויקט-מול יזם
מיכאל בלטרברט עבר בכל הנקודות האלה במהלך הקריריה שלו, הוא החל כאדריכל מן השורה במשרדה של נעמה מילס ומשם המשיך ואף ניהל את משרדו של גל מרום, לאחר מכן שינה צד לניהול פרויקטים בחברת אנשי העיר, וכיום הוא משמש כמנהל ייזום והתחדשות עירונית בחברת אקרו.
דיברנו על המהות בכל אחד מהתפקידים אלו, איך מייצרים אדריכלות איכותית בראייה יזמית, אך אדריכל נהיה מנהל ומה היתרונות בכך.

בואו ננגיש את הנגישות
יובל ונגר מקבל יום אחד טלפון מנשיא המדינה שעליו מוטלת האחריות להקים עמותה שתקדם את ההנגשה במדינת ישראל. כאדם עם מוגבלות שנעזר בכיסא גלגלים וכבן לאבא שבעצמו היה עם מוגבלות כנראה שאין אדם ראוי מכך למשימה זו.
בפרק הבא נצלול לתוך הונשא שאמור להיות מובן מאליו, הרצון לנוע בחופש במרחב הציבורי ללא הפרעות ולהרגיש שווה לאחרים.
נדבר על התקינה וחקיקיה, על מצבנו ביחס לעולם, על קונפליקטים בין שימור להנגשה, וכמובן על מקום של אדריכלים בו.

16 באוג׳ / שעה 1 30 דק'
מה יהיה עם המיגון?
עקב המלחמה ארכיפוד בפרק מרתק על תפיסת המיגון בארץ, בשיחה מדויקת מתאר אדריכל אברי ברנס ומי שהיה האדריכל הראשי של פיקוד העורף. על כל הכרונולוגיה של עולם המיגון בארץ.
ממ"ד, ממ"ק, מקלט ציבורי, ובכלל על הכניסה של פיקוד העורף לתוך נבכי עולם התכנון כרשות מאשרת להיתרי בנייה.
האם המרחב המוגן ישתנה ויהיה גם נגד שירפות בעקבות אירועי ה-7 באקטובר? האם "אנחנו לא ממגנים את ממגנים את עצמנו לדעת" כמו שאמר אולמרט?
בכמה זה מייקר ומשפיע על איכות הבנייה?
על שאלות אלו ועוד רבות בפרק הבא.

16 באוג׳ / שעה 1 30 דק'
מה יהיה עם הערים שלנו?!
זה כנראה סוגיה שמאוד מטרידה את מיכל יוקלה, היא בעלת סטודיו מיא ופעולת בעיקר בהתחדשות עירונית ופיתוח המרחב העירוני. נדבר על הקונפליקטים בין משבר הדיור למשבר התכנון, על האתגר במציאת עובדים איכותיים. ובעיקר על הדרך שעשתה איך בחרה באדריכלות עוד בתיכון ומצאה את עצמה בניו יורק מתכננת את פלאזה בהצעה שקיבלה מהמנטור המיתלוגי שלה רני זיס. על האתגר בהיותה אישה במקצוע גברי, על מעמד האדריכל, על האקסלים, ועל הכלכליות שבמקצוע.

16 באוג׳ / שעה 1 30 דק'
הפער בין האקדמיה לפרקטיקה. הפעם בפרק אלס ורבקל, ראש בית הספר לארכיטקטורה בבצלאל. בעלת משרד אדריכלים מצליח ומי שאחראית על הכשרת מאות אדריכלים.שיחה צפופה על המסלול שהיא יצרה לעצמה, על האקדמיה בכלל, על תחרויות אדריכלים ועל קמפוס בצלאל החדש.

3 ביולי / 35 דקות 58 שניות

25 במאי / שעה 42 דקות

מאי 18 / שעה 39 דקות
אדריכל יונתן זיסר, בדיאלוג מרתק על העבודה והלימודים בחו"ל והשוואה לארץ. איך התקבל לעבוד בביג? ואיך זה לעבוד בזאהה חדיד? מה צריך להראות בפרוטפליו שיקח אותך לשם? על הקשיי ההסתגלות, ועל הלימודים ב-AA בית הספר היוקרתי בלונדון. קצת על עולם המטהוורס ולאן האדריכלות תגיע במהפכת ה-AI ארכיפוד פתוחת עונה חדשה עם דור העתיד.

15 אפריל / 49 דקות 17 שניות

2 ינואר / שעה 2 דקות

נובמבר 2022 / 50 דקות 44 שניות

אוקטובר 2022 / 53 דקות 59 שניות
אחד האדריכלים הגדולים ביותר שיש. בשיחה אישית ונוקבת. נדבר על תחילת הקריירה המרשימה שהובילה לתכנון בינלאומי, על האתגרים שבדרך. איך בכלל הגיע לארכיטקטורה, ואיך מהגר ישראלי צעיר ללא שום ניסיון יכול לקחת את הפרויקט הכי משמעותי שיש באותה תקופה וגם לבנות אותו. ארכיפוד בפרק מיוחד…וטרנסאטלנטי…

אוקטובר 2022 / 44 דקות 46 שניות

ספטמבר 2022 / 51 דקות 29 שניות

ספטמבר 2022 / 42 דקות 54 שניות
מה הקשר בין תכנון לכלכלה? איך מתכננים שכונה עם מחשבון? מה האתגרים שיש ביצירת עירונית איכותית שתצליח להתמודד עם יזמים שמעונינים ברווחיות? האם אדריכלים צריכים לחזק את ההבנה הכלכלית שלהם כחלק מהתכנון? ומה כל זה למשבר הדיור? הפעם אירחתי את דניאלה פז מי שעומדת בראש המשרד של פז כלכלה שנותן שירות כלכלי לסקטור הפרטי ולמדינה עצמה, שהובילה את תמא 38 ותקן 21 להתחדשות עירונית.

אוגוסט 2022 / 42 דקות 42 שניות
להאזנה לפרק לחצו כאן>>

אוגוסט 2022 / 42 דקות 48 שניות

יוני 2022 / 41 דקות 56 שניות

יוני 2022 / 41 דקות 17 שניות
הפרק אני מארח את אריה רחמימוב מוותיקי האדריכלים הירושלמים, נדבר על ההרפתקאות הרבות שצבר בבחירתו ללמוד במוסדות שונים בעולם, על הארכיטקטורה הפינית ועל ההיכרות עם אלוור אלטו, על האדריכלים המקומיים והאקולוגיים, ועל המרד היחיד שהקים יחד עם אשתו בלב ליפתא.

יוני 2022 / 42 דקות 23 שניות
הפעם באריכפוד שלמה אשכל, מהנדס העיר המיתולגי של עיריית ירושלים, נדבר על הדרך לאחד התפקידים המאתגרים בעולם התכנון. על התכניות שעברו דרכו ועל מהות התפקיד, על משבר הדיור והמקום של אדריכלים בו, וכמובן על ירושלים.

יוני 2022 / 41 דקות 47 שניות

יוני 2022 / 42 דקות 6 שניות

יוני 2022 / 42 דקות 57 שניות
ארכיפוד עם האדריכלית עדה כרמי מלמד, ממובילי התכנון האדריכלי בארץ, בפרק נדבר על איך זה לגדול לצד אבא ואח שהיו כ"כ דומיננטים בעולם האדריכלות הישראלי, על הפרויקטים שהיא גאה בהם ותחנות בדרך שעיצבו את השפה הצורנית היחודית שלה. באיזה פרויקטים היא גאה במיוחד, ועל מצב האדריכלות כיום.

יוני 2022 / 42 דקות 40 שניות

יוני 2022 / 42 דקות 9 שניות
הפעם בפרק אורנה ומשה צור מהמשרדים הגדולים והמובילים בארץ, נדבר על ההכשרה המקצועית ועל הבחירה במקצוע, על החתירה לאדריכלות ללא פשרות, על הבנייה היזמית והאתגרים הכלכליים שיש, על מעמד האדריכל והבנייה לגובה זק שמחת תל אביב כעיר עולם.

יוני 2022 / 41 דקות 28 שניות

יוני 2022 / 42 דקות 31 שניות

יוני 2022 / 41 דקות 59 שניות

יוני 2022 / 42 דקות 14 שניות