אנחנו נמצאים בעידן בו הטכנולוגיה המתפתחת בקצב מסחרר ומהפכת ה-AI (האינטליגנציה המלאכותית) שהגיעה לעולמנו בשנים האחרונות מתחילה לצבור תאוצה, זה היה רק עניין של זמן עד שהיא תגיע לעולם הנדל"ן.
בעוד שענף הנדל"ן נחשב לענף שמרני, אט אט הוא הופך להיות יותר ויותר דיגיטלי. טכנולוגיות חדשות, כמו בינה מלאכותית (AI), משנות את הדרך שבה כלל ענף נדל"ן פועל. במאמר הבא אנסה לתת מס' כלים שיכולים לשדרג את הכלים המסורתיים שאיתם רובנו עובדים, לתת פתרונות ותובנות מהירות יותר. אך בעיקר לבחון את מירב האפשרויות שיכולים לתת מענה אופטימלי וכלכלי יותר.
נתחיל מהבסיס ChatGPT
הצ'אט בוטים היו הראשונים שגילו לעולם את הפוטנציאל בטכנולוגיית הAI והיא כבר בשימוש תדיר בכל ענף שהוא. למעשה גם מאמר זה נכתב בחלקו ע"י Claude.AI אחיו העברי של ChatGPT.
אז איך את זה יכול לבוא לידי ביטוי?-בוא נראה מה הבוט ענה?
ניסיון לתקצר את המאמר הזה דרך הצ'ט של Claude.AI
מאידך חשוב לציין שידוע כי מערכת הבוט יודעת לשקר ולסלף וצריך לקחת כל תשובה שהיא עונה בערבון מוגבל. איך כל שהזמן עובר והיא נשענת על יותר מידע ניתן להיעזר בה ברמת ביטחון גבוהה יותר ויותר.
תכנון מוטה AI
עולם התכנון מתקדם בצעדי ענק יחד עם מהפכת ה-AI למעשה בכל פלטפורמת תכנון נכנסים אט אט פיצ'רים ופלאגינים שנעזרים בAI הנה כמה מהם:
תכנון מלא בAI
אומנם זה רק בחיתולים, אבל התכנון האדריכלי בAI מתקדם ומשתפר מאוד וכבר מתחילים לצוץ כל מיני פיצ'רים שמנסים לשנות לפחות את שלב התכנון הראשוני.
אחד מהם ניתן למצוא באתר הבא של Maket, בסרטון הבא ניתן לראות את היכולות שלו, הם בעיקר מותאמות לתכנון של וילות ובתים פרטים. זוהי רק סנונית ראשונה למי שמנסה לקחת את התכנון לשלב הבא, דרך תכנית ותלת המימד, עדיין זה מאוד ראשוני אך זה בדרך.
מנגד יש חברות שמנסות כבר מספר שנים לקחת את התכנון המסורית למאה ה21:
I QbiqSWAPP שתי סטארטאפים ישראלים שכבר שנים מקדמים את התכנון החכם שבדומה לAI-Big DATA ומסוגל לייצר חלופות תכנון מתקדמות בתחום המגורים מבני הציבור והמשרדים.
הפוטנציאל של Qbiq
Qbiq מנסה לבחון את מלוא הפוטנציאל בתחום המשרדים ולתת מענה לחברות ענק שמחפשות קומות להשכרה/קנייה ע"י הצגת כמות העובדים העמדות וחדרי הישיבות המערכת נותנת להם מס' חלופות העמדה לרבות תכניות והדמיות.
הפוטנציאל של SWAPP
בעוד שSWAPP נשענת על רוויט ומייצרת קומות טיפוסיות לפי חוק התכנון והבנייה ומשתנה בהתאם לדרישות התכנון וכך למעשה היא קופצת מתכנון מתקדם-מפורט לרמת ביצוע.
תכנון חניונים ומערך חניות:
חניון הוא אחד הרכיבים היקרים והמורכבים בבניין היכין שהגרעין משתלט על רובו, והממד"ים משאירים את חותמם עם ירידית הקירות שלהם (70%), תוסיפו לזה מערכות ולפעמים כמעט ולא נשאר היכן לחנות.
מכוון שכל קומת חנייה נוספת יכולה לשנות את רווחיות הפרויקט. יש צורך במערכת אופטימלית שתדע לתת מהנה מהיר בעיקר בשלב הראשוני שתכנון הבניין עוד לא מתייצב.
בדיוק בחלק הזה יכול לסייע הAI , וזאת בעיקר שכל רכיבי החנייה בהירים דיו עם פרמטרים ידועים מראש-לדוגמא רוחב החנייה, ארוך המסעה, רידוס הסיבוב, וכ'. לכן ניתן לייצר חלופות מרובות בעזרת AI.
דוגמאות לכך ניתן למצוא בתוספים שמתחברים לתוכנות מידול כמו:TESTfit פלאגין שחובר לForma- של אוטדסק.
הדמיות
בתחום זה יש כבר ממש התקדמות משמעותית והיא מתעצמת מרגע לרגע, אם זה בעזרת לאונרדו, דאלי וכמובן מידג'ורני.
אשר בעזרת כמה מילים (prompt מאין שאילתה) מייצרים אימג' נהדר שיכול להיות התחלה מצוינת למצגת שיווקית מול כנס דיירים או כסקיצה ורעיון.
דוגמאות לתמ"א 38 בתל אביב שנעשה בmidjourney
אבל מי שמצליחה לקחת את זה קצת יותר קדימה מעולם הדימויים זו LookX וגם evolvelab שמנסות לעודד טכנולגיה בה לוקחים מבט מופשט-ממש סקיצה ולשדרג אותו להדמיה מוצלחת
המעבר מסקיצה למבט פוטוראליסטי
ולאיפה זה יכול להגיע-הסרטון הבא מראה את כמות החלופות שניתן לייצר לבניין בודד, השלב הבא הוא ככל הנראה שכל חזית תתאם תכנון מפורט מבפנים.
לסיכום
ה-AI ממשיך להתקדם ולשפר את חיינו, בדיון התמידי האם זה יחליף את האדריכלים המהנדסים ושאר אנשי התכנון-ממש לא!
זה רק עוד כלי שיכול לקדם את התכנון האדריכלי, את הניתוח השיווקי, ואת הכלים עבור כל עולם נדל"ן. אך מי שידע להשתמש בו ויהיה ורסיטילי מספיק בעולם טכנולוגי שמשתנה מיום ליום ירוויח ובענק.
אם תרצו לשמוע עוד, ולראות איך ניתן לשפר את הפרויקטים שלכם בעזרת AI
צרו עמי קשר